Historie

In 1950 lukt het een jonge ondernemende Zweedse boer om een ander soort wasmachine te bouwen. In opdracht van zijn moeder! Het moest een unieke machine worden, sterk, betrouwbaar, energiezuining, efficiënt. En zoals een goede boer betaamt moest de machine ontwikkeld worden, maar ook functioneren met liefde en respect voor de natuur. Het werd een state-of-the-art machine. Anders dan anders. Sterk, stoer, simpel en zeer doeltreffend. Ontwikkeld en gebouwd om lang mee te gaan, built to last longer!

Het bericht over het revolutionaire model verspreidde zich en sinds die tijd veranderde alles. Karl Erik bouwde een kleine fabriek op het erf van de boerderij en begon fulltime wasmachines te maken. Enige jaren later maakte hij ook zijn eerste vaatwasser en wasdroger.  De zaken namen snel in omvang toe en steeds meer vaatwassers, wasmachines en -drogers verlieten de deuren van de kleine fabriek in Vara. Vele modellen hebben ondertussen de revue gepasseerd, maar nog altijd geldt dat performance voorop staat. Dit betekent dat er ten allen tijde gekozen wordt voor de beste materialen. Deze filosofie heeft de huidige eigenaar, de Sloveense Gorenje Group, zeker ter harte genomen. Gorenje is marktleider op het gebied van huishoudelijk apparatuur produceren en heeft haar expertise samengesmolten met de Zweedse filosofie en heeft in ASKO haar 'premium brand' gevonden. Nog steeds worden de nieuwe producten getekend en ontworpen uit Zweedse hand. Vanuit het Zweedse Lidkoping werkt de R&D afdeling én de salesafdeling nauw samen met de mensen die werkzaam op de moderne productiefaciliteiten van het Sloveense Velenje.

Kortom, anno 2014 worden ASKO apparaten al meer dan 60 jaar ontwikkeld en gebouwd volgens maatstaven die niet zullen veranderen.